ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, 30’a yakın eyalette 2015’ten beri üretilen 101 elektrikli, gazlı ve hibrit otomobil modelinde alev geciktirici maddeler kullanılıyor. Peki bu alev geciktiriciler ne işe yarıyor ve neden endişelenmeyiz?
Alev Geciktirici Maddeler Nedir?
Klor, sinerji, azot, antimon, bromür, bor ve alüminyum gibi kimyasalların karışımıyla üretilen alev geciktiriciler, yangın durumunda alevlerin yayılmasını engellemek için tasarlanmıştır. Bu maddeler, otomobil koltukları ve diğer iç döşeme malzemelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sorun Nasıl Halledilir?
Araştırmacılar, araç içindeki hava kalitesini inceleyerek, alev geciktiricilerin sadece bir yangın durumunda değil, günlük kullanımda da havaya karıştığını ve sürücülerin bu maddelere maruz kaldığını tespit etti.
Sıcak havalarda kimyasalların daha fazla gaz çıkışı yaptığı ve bu durumun alev geciktirici maddelere maruz kalmayı artırdığı da ortaya çıktı. Duke Üniversitesi’nden Rebecca Hoehn, “Ortalama bir sürücünün her gün arabada yaklaşık bir saat geçirdiği göz önüne alındığında, bu önemli bir halk sağlığı sorunudur” diyor.