Welcome to Our Website

Kredi Kartı Aidatlarına Büyük Zam! Kart Aidatlarını Bu Yöntemle Geri Alabilirsiniz!

Bankalar ve vatandaşlar kredi kartı aidatlarında karşı karşıya geldi. Yılda bir defa alınan kredi kartı aidatlarının 400-1500 TL arasında değişenlik gösteriyor. Bankaların kredi kartı aidatlarını yüzde 70 artırmasıyla ücretler 1500 TL’ye dayandı.

Vatandaşlar ise aidat olarak çekilen fahiş ücrete tepkili. Peki kredi kartı aidatını geri almanız mümkün mü? İşte detaylar…

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, şöyle konuştu:

“Bu yıl genellikle özel bankalar kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ila 70 arasında zam yaptılar. Türkiye’de 103 milyon aktif kredi kartı var. Bu kartlara bu yıl 30 milyar TL’yi aşan bir aidat yansıtılacak.”

Küçük, Türkiye’de aktif halde kullanılan 103 milyon kredi kartı olduğuna dikkat çekerek, “Burada bankalar lehine çok büyük bir ekonomik büyüklük oluşuyor. Şu anda banka aidatları 400 ila 1500 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Özellikle özel bankalar aidatlara bu yıl yüzde 50 ila 70 arasında zam yansıttı. Yani makul ücret şartını gözardı ettiler” dedi.

KREDİ KARTI AİDATI NASIL GERİ ALINIR?

Vatandaşlar bankaların müşteri hizmetlerini arayarak ya da tüketici hakem heyetlerine e-Devlet üzerinden başvurarak kredi kartı aidatlarını geri alabiliyor. Bunun için E-devlet sistemine şifre, internet bankacılığı, mobil imza gibi yöntemlerden biriyle giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna TUBİS (Tüketici Bilgi Sistemi) yazmanız gerekiyor.

Ardından Tüketici Hakem Heyeti başvuru sayfasına yönlendirilen vatandaşların, kesilen aidata ait dekont, adres, mail, bankanın vergi numarası gibi bilgileri girmesi ile süreç tamamlanıyor.

HANGİ KARTTAN AİDAT ÇEKİLİYOR?

Kredi kartının fiilen kullanılıyor olması, kredi kartının 180 gün hareketsiz kalmaması, alınacak kart aidatı ücretinin makul bir ücret olması, kart sahibinin onayının alınması ve tüketicilere banka tarafından alternatif bir aidatsız kart şartının sunulması gerekiyor.

Kredi kartlarından yıllık aidat adı altında ücret alınması, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince çıkarılan ve 3 Ekim 2014 tarihinde yayımlanan “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik” hükümleri gereğince yasal hale getirilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....